Portfolio
ACNN autoraces
AUTOSPORT COMPETITIE NOORD NEDERLAND is een organisatie die acht tot tien autosport evenementen per jaar organiseert. De wedstrijden worden verreden op onder andere TT-CIRCUIT Assen, Circuit Zolder (België), Circuitpark Zandvoort en Racepark Meppen (Duitsland). In 2013 ben ik door de organisatie gevraagd om een pr-opzet te maken, waarmee de wedstrijden en de organisatie meer in de publiciteit zouden komen. Door voor iedere wedstrijd een aankondigingspersbericht te produceren en tevens na afloop een wedstrijdpersbericht te laten verschijnen, heeft ACNN veel publiciteit in gedrukte media en onlinemedia weten te genereren. Verder verzorg ik de redactie van het ACNN Cup Magazine (pdf), het officiële magazine voor coureurs, sponsors, betrokkenen en bezoekers van evenementen. Jaarlijks verschijnen acht ACNN Cup Magazines. Ook verzorg ik de accreditaties en begeleiding van journalisten/fotografen tijdens races van ACNN.

MXGP Assen
Sinds 2015 wordt op het TT Circuit Assen de MXGP Assen verreden. Een motorcross meetellend voor het wereldkampioenschap. Organisator LDP International heeft mij ingeschakeld om, in samenwerking met de internationale organisator Youthstream, de perszaken voor mijn rekening te nemen. Met de ontvangst van ruim 100 journalisten is dit één van de grootste evenementen op motorcrossgebied van Europa.

Vereniging Drentse Boermarken
Deze organisatie behartigt de belangen van de Drentse boeren die zijn verenigd in de zogenaamde Boermarken. Het begrip Boermarke , ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. Doel van de vereniging is het informeren van de Boermarken, bijvoorbeeld over juridische zaken, beleid van overheden en de jacht. Maar ook het behartigen van de belangen van de Boermarken. Voor de Vereniging Drentse Boermarken verzorg ik het samenstellen en verzenden van persberichten.

Vrienden TT Circuit
De Stichting Vrienden TT Circuit heeft mij eind 2012 benaderd om voor die organisatie communicatiezaken op te pakken. Sinds januari 2013 ben ik actief als onder meer perswoordvoerder. De werkzaamheden variëren van het samenstellen en verzenden van persberichten tot het aanleveren van ideeën voor uitstralingen op beurzen en het mede-verzorgen van de website www.vriendentt.nl. Ook worden door mij speciale artikelen geschreven voor bijzondere uitgaven. Ook de maandelijkse nieuwsbrief van de Vrienden TT Circuit worden door mij verzorgd.

TT Museum
In Assen wordt druk gewerkt aan de realisatie van een TT Museum. Vanaf het begin ben ik bij de plannen betrokken, vooral voor de zaken met betrekking tot de media en het verzorgen van de website van het TT Museum.

Stichting La Vuelta Drenthe Holanda
De Stichting La Vuelta Drenthe Holanda 2009 maakte het mogelijk dat voor het eerst in de geschiedenis van de wielersport, de Ronde van Spanje in Nederland van start ging. Voor de Stichting La Vuelta Drenthe Holanda 2009 verzorgde ik het gehele communicatietraject. Van het voorbereiden van persconferenties en het mede samenstellen en redigeren van het programmamagazine, tot de begeleiding van de Nederlandse media (van radio en tv en vakbladen tot lokale media) en het verzorgen van de inhoud voor de toenmalige eigen website vueltadrenthe.nl. Een groots project, waarbij ik nauw samenwerkte met de Spaanse organisatie. Het werd, mede door de enorme media-aandacht, een groots succes. Het succes leidde er toe dat de organisatie van La Vuelta in Madrid het Nederlandse team van de Stichting La Vuelta Drenthe Holanda 2009 opnieuw een start heeft toevertrouwd, namelijk in 2015. Net als in 2009 ben ik benaderd om het volledige communicatietraject voor mijn rekening te nemen. Vanaf eind 2011 heb ik deel uitgemaakt van het organisatieteam met als portefeuille “communicatie” in de ruimste zin van het woord.
Helaas heeft de Spaanse Vuelta-organisatie in mei 2013 onder druk van het moederbedrijf ASO (Amaury Sport Organisation) organisator van de Tour de France, moeten besluiten de voorbereidingen stop te zetten en de toezegging van de start in Nederland in te trekken. Later blijkt de reden dat de stad Utrecht voor 2015 de start van de Tour de France 2015 toegewezen heeft gekregen. Gekeken wordt naar mogelijkheden voor een Vueltastart in 2017.

Simon Benus

Het tot in 2013 in Stadskanaal gevestigde bedrijf Simon Benus B.V. bestond uit een vastgoed- en een bouwonderneming. Simon Benus Vastgoed B.V. was onder meer eigenaar van de voormalige strokartonfabriek de Toekomst in Scheemda. Deze strokartonfabriek was aan het eind van de vorige eeuw verworden tot een bouwval, een ruïne. In de volksmond wel genoemd: “de schandplek van Scheemda”. Simon Benus Vastgoed B.V. werd in 2007 eigenaar van het pand. De bouwtak van het bedrijf, Simon Benus Bouw B.V., begon eind 2009 aan een groots restauratieproject dat in het voorjaar van 2011 succesvol werd afgerond. Op de bouwplaats deden werkloze bouwvakkers hun herintreding in het vak en kregen leerlingen een gedegen praktijkopleiding. De bouwplaats werd uitgeroepen tot “Beste Leerling Bouwplaats van Nederland 2010”
Rondom dit gehele restauratieproces verzorgde ik de communicatie en was contactpersoon voor instanties die in het complex activiteiten wilden organiseren. De werkzaamheden omvatten vele kanten van het communicatieve vak. Verzorging van publiciteit rondom het restauratie- en opleidingsproject; het up-to-date houden van de website www.detoekomstscheemda.nl; mediaontvangst en –begeleiding; ontvangst, begeleiding en rondleiden van groepen, organiseren van informatiebijeenkomsten voor onder andere buurtbewoners, overheden en anderen, het participeren in evenementenorganisaties. In 2013 werd Simon Benus B.V. opgeheven en voortgezet onder de naam Hegeman Noord.


Internationaal folkloristisch dansfestival SIVO
In Odoorn wordt al sinds 1984 het internationaal folkloristisch dansfestival SIVO gehouden. Dansgroepen uit de gehele wereld treden tijdens dit meerdaagse festival diverse malen op in hun prachtige kostuums. Jaarlijks wordt het dansfestival bezocht door meer dan 15.000 bezoekers en de media-aandacht voor het evenement is groot. Sinds 2008 ben ik persvoorlichter en pr-functionaris van SIVO. Het samenstellen van persberichten, het organiseren en leiden van persconferenties, begeleiden van mediavertegenwoordigers en het presenteren van diverse bijeenkomsten zijn bij mij in goede handen. Ook de nieuwsbrief, die mede zorgdraagt voor de stevige band tussen de 600 vrijwilligers, is voor een belangrijk deel van mijn hand afkomstig. Het festival, één van de grootste in zijn soort in Europa, is een ontmoetingsplek waar vele culturen bijeen komen.

Drentse fiets4daagse
Al sinds 1966 staat Drenthe in de belangstelling van de fietsrecreant. In dat jaar werd de eerste Drentse Fiets4Daagse gehouden, toen nog de Drenthe Rijwiel Vierdaagse genoemd. Een evenement dat in haar hoogtijdagen meer dan 25.000 deelnemers trok. Momenteel is de Fiets4daagse nog steeds een begrip en doen jaarlijks nog altijd ruim 12.000 mensen aan dit vierdaagse evenement voor het gehele gezin mee. In 2013 heb ik voor de organisatie veel pr-werkzaamheden verricht. Om de Drentse Fiets4Daagse meer in de publiciteit te brengen werd een persbijeenkomst gehouden. Tevens werd door mij de redactie verzorgd van een speciale krant die iedere deelnemer na afloop ontving. Verder verzorgde ik voor de Fiets4Daagse tijdens het evenement diverse persberichten.
Stichting Motorwegraces Assen
Vele jaren verzorgde ik voor de Stichting Motorwegraces Assen een groot pakket aan diensten. De stichting was vele jaren als organisator van wegraces actief op het TT Circuit Assen. Het ging hierbij om meerdere internationale motorwegraces, meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap. Per evenement verzorgde ik de pr en communicatie, uiteenlopend van productie en verzending van persberichten tot begeleiding van mediavertegenwoordigers en productie en samenstelling van het full color programmamagazine. De SMA zag zich in verband met verschillen van inzicht met de landelijke bond KNMV, genoodzaakt haar activiteiten te beëindigen.

UWV Oost-Groningen
UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de afdeling Oost-Groningen van deze landelijke organisatie organiseerde in oktober 2010 een “Landelijke Banenmarkt” in het fabriekscomplex de Toekomst in Scheemda.
Voor deze banenmarkt verzorgde ik de publiciteit en had zitting in de organiserende werkgroep van het UWV. Uiteindelijk werd deze banenmarkt, mede door de uitgebreide voorpubliciteit, de drukst bezochte banenmarkt van geheel Nederland. Met 12.500 bezoekers was dit een doorslaand succes.


Jansen Event-Sportmanagement
Het bureau Jansen Event-Sportmanagement is een professioneel management- en organisatiebureau, dat zich vooral richt op sportieve evenementen in Noord-Nederland en wielerevenementen in geheel Europa. Ook verzorgt Jansen Event-Sportmanagement de organisatie van onder andere symposia, sportclinics, bedrijfssportdagen en perspresentaties van teams en producten.
Voor Jansen Event-Sportmanagement ben ik van 2012 tot en met 2015 actief geweest. Het bureau schakelde mij in bij haar diverse wielersportevenementen. Daarbij verzorgde ik het gehele publiciteitstraject en de persbegeleiding voor het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden voor professional-wielrenners. Tevens werd ik door Jansen ingeschakeld bij het mountainbike-evenement “MTB Weekend Baggelhuizerplas” te Assen en ook bij de Erik Dekker Classic in Hoogeveen, een groots evenement voor toerfietsers, waaraan jaarlijks meer dan 500 fietsenthousiasten meedoen.


Nijhuis Noord
Nijhuis Bouw B.V. is al meer dan honderd jaar een veelzijdig en innovatief bouwbedrijf. Een familieonderneming, die bouwt en zelfstandig ontwikkelt. Nijhuis Noord, onderdeel van Nijhuis Bouw B.V., heeft in 2012 in opdracht van woningcorporatie De Huismeesters te Groningen een uniek renovatie / restauratieproject uitgevoerd. Het ging om het herstructureren van de stad-Groninger wijk De Hoogte. In deze wijk renoveerede Nijhuis Noord 494 woningen. Dat werd in zeven verschillende fasen gedaan. Het unieke van dit project is dat de bewoners van de woonwijk, die in 2007 als Vogelaarwijk werd aangemerkt, nadrukkelijk betrokken werden bij het herstructureringsproces. Nijhuis Noord heeft mij ingeschakeld om dit unieke project onder de aandacht van de media te brengen. Het heeft geresulteerd in vele publicaties, onder meer in Dagblad van het Noorden en de vakbladen voor de bouwwereld, onder andere Cobouw. Ook op radio en tv werd ruim aandacht aan dit project geschonken. Om deze publiciteit te genereren, organiseerde ik onder meer een speciale persdag op de bouwlocatie. Tijdens deze bijeenkomst werden mediavertegenwoordigers ontvangen, geïnformeerd, rondgeleid door de wijk en kregen zij een bedrijfspresentatie van Nijhuis voorgeschoteld. Met als resultaat veel “freepublicity” voor Nijhuis en het renovatie / restauratieproject.

Indoor Hartje Drenthe
Het concours hippique Indoor Hartje Drenthe is een begrip onder noordelijke ruiters en amazones. Het paardensport evenement bestaat al meer dan 25 jaar en sinds 2010 schakelt de organiserende paardensportvereniging De Stroomruiters mij in voor de pr. Voor zowel de dressuurwedstrijden, als het springen verzorg ik de mailings naar de media, hetgeen jaarlijks leidt tot veel publiciteit voor het concours Indoor Hartje Drenthe, zowel in de gedrukte media, als op radio en tv.

Noordelijk Internationaal Concours hippique
Wie in de paardensportwereld over het “NIC” praat, heeft de aandacht van vele liefhebbers van de hippische sport. NIC staat voor Noordelijk Internationaal Concours hippique. Het is een concours hippique dat staat als een huis en in 1956 haar eerste editie beleefde. Dat was in Appingedam. Acht jaren later verhuisde het concours naar de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, waar het lange tijd successen had. Sinds 1999 ben ik betrokken bij dit evenement, het grootste indoor concours hippique van het Noorden. Voor het NIC verzorg ik de perscontacten en ben ik gedurende het gehele concours aanwezig als aanspreekpunt voor mediavertegenwoordigers. Sinds 2009 werd het NIC gehouden in Assen in de TT Hall. Het laatste Noordelijk Internationaal Concours hippique werd gehouden in 2014.
Indoor Tolbert
Het wordt wel het “gezelligste concours van het Noorden” genoemd: Indoor Tolbert. In 1989 vond de eerste editie plaats van Indoor Tolbert en vanaf het begin is de Hedde Jan Cazemiermanege in Tolbert de thuishaven voor dit concours. Topruiters uit het gehele Noorden zijn jaarlijks actief tijdens dit meerdaagse paardensport evenement, waar meerdere onderdelen van de hippische sport voor het voetlicht treden. Van 1997 tot en met 2016 ben ik als perschef betrokken geweest bij de organisatie van Indoor Tolbert. In 2016 vond ik vond ik het na twintig jaar tijd worden het media-stokje door te geven..
Jumping Indoor Maastricht
Een van de prestigieuze concoursen hippique in Nederland is het Jumping Indoor Maastricht, JIM. In het MECC, het expositie- en congrescentrum in Maastricht zijn tal van topruiters en amazones uit de gehele wereld actief. Ik ben van 2004 tot en met 2009 bij het concours betrokken geweest als perschef. In die periode zijn er enkele World Cups dressuur verreden waarbij mediavertegenwoordigers uit geheel Europa naar het concours kwamen om de wedstrijden te volgen. In 2010 hield het concours JIM op te bestaan. In 2013 werd het door een geheel nieuwe organisatie nieuw leven in geblazen.
Midnightwalk Assen
De Midnightwalk in Assen is een bijzonder evenement. Deze nachtelijke wandeling heeft in 2013 een record aantal deelnemers getrokken: bijna 2000. Van 2012 tot en met 2015 was ik bij het evenement betrokken en stelde voor de organisatie persberichten samen die ik via mijn uitgebreide netwerk aan de media stuurde.

RSG Hamburg en ADAC
Het TT-Circuit Assen mag zich ieder seizoen opnieuw verheugen in een aantal grote evenementen. Het circuit is weliswaar wereldberoemd geworden door de Dutch TT, de motor Grand Prix van Nederland, maar er worden veel meer evenementen op het Asser asfalt georganiseerd. Ook autoraces. Al sinds 1996 ben ik nauw betrokken bij de autoraces die de Duitse organisaties RSG uit Hamburg en de ADAC Hansa uit Hamburg jaarlijks op het circuit in Assen houden. Voor persaangelegenheden en pr-activiteiten doen de RSG en de ADAC al sinds 1996 een beroep op de ervaring van mij. Onder auspiciën van de ADAC en de RSG werden onder meer diverse edities van het ADAC Masters Weekend op het TT Circuit gehouden, waarbij ik alle perszaken voor mijn rekening nam.


Racing Day
De organisator van de jaarlijkse Racing Day op het TT-Circuit Assen, LDP International, zet mij al sinds 1998 in voor de mediazaken bij dit evenement dat bol staat van wedstrijd- en demonstraties van autosport, motorsport en superkarting. De Racing Day mag zich jaarlijks verheugen in de komst van bijna honderd journalisten / fotografen / camerateams naar het evenement. Voor organisator LDP International verzorg ik de volledige accreditatie van de mediavertegenwoordigers en tevens de ontvangst en begeleiding van hen op het TT Circuit.


Superleague
In het rijtje aansprekende evenementen waarbij ik betrokken ben geweest, staat ook de Superleague Formula. Dit raceweekend met formuleracewagens was het topevenement op gebied van formuleraces in Nederland. De op Formule1 gelijkende bolides trokken tienduizenden bezoekers naar het TT Circuit en tientallen mediavertegenwoordigers uit heel Europa. In opdracht van organisator LDP International verzorgde ik de gehele mediabegeleiding, van accreditatie tot aan de uitslagenvoorziening op het TT Circuit. Ook bij de voorloper van de Superleague Formula, de befaamde Champ Cars, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, werd de mediabegeleiding door mij verzorgd.


Nederlandse Algemene Danssport Bond
De Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) is de officiële danssportbond van Nederland. Het is tevens de officiële vertegenwoordiger van de danssport binnen de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF. De NADB is ook lid van de World DanceSport Federation (WDSF) te Lausanne, Zwitserland. Jaarlijks organiseert de NADB in diverse dansdisciplines Nederlandse kampioenschappen. Ik werd in 2011 door de NADB benaderd om de landelijke publiciteit voor een aantal belangrijke NK ’s te verzorgen.

RTV Noord
Voor RTV Noord, de officiële regionale zender voor de Provincie Groningen, verzorgde ik van 1980 tot en met 2004 met grote regelmaat radioreportages. Daarbij ging het om algemene verslaggeving, maar de nadruk lag op sportverslaggeving, in het bijzonder auto- en motorsport. Via een uitstekende begeleiding en training door toenmalig verslaggever Henk Kok (momenteel nog werkzaam voor de NOS) en regisseur Jaap Alkema, maakte ik mij een vlotte wijze van presenteren en verslaggeven eigen. Deze ervaring komt mij momenteel uitstekend van pas tijdens het woordvoerderschap voor diverse organisaties en bedrijven.

Koninklijke Boom uitgevers
Meer dan 20 jaar werkte ik in diverse journalistieke functies bij deze uitgever van onder meer regionale en lokale kranten, maar ook van NieuwsTV (kabelkranten) en de toenmalige radiozender Rebecca Radio. Door mij werden de functies van verslaggever, chef-redacteur, chef-regioredactie en bladmanager bekleed van kranten, maar ook van nieuwe media als radio en (kabelkrant)TV. Door deze brede ervaring weet ik als geen ander hoe ik zowel de gedrukte media als ook radio en tv van berichten moet voorzien.

Nieuwsblad van het Noorden
Voor het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden (tegenwoordig Dagblad van het Noorden) ben ik van 1979 tot en met 2001 als freelancer actief geweest. In het begin als algemeen- en sportverslaggever. Later kwam het accent vooral op de sportverslaggeving te liggen. Toen het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden in 2001 fuseerde met de Drentse Courant en het Groninger Dagblad, gaf ik het freelance-stokje over aan collega’s.